00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Műanyag nyílászárók javasolt szerelési útmutatója

A következő részben lépésről lépésre megismerkedhet a régi ablak eltávolításának és az új ablak beszerelésének mikéntjével. Ezúton szeretnénk azonban felhívni a szíves figyelmét arra a tényre, hogy a következő szövegrész nem kötelező hatályú útmutató, hanem mindössze általános érvényű ajánlás. A szerelési eljárások a nyílászáró típusúnak, az épület szerkezeti része állapotának és számos más egyéb tényezőnek a függvénye. A jelen használati útmutatóban ismertetett módtól eltérő módon kivitelezett beépítés nem feltétlenül hibás, és az eltéréseknek nem feltétlenül kell panasz tárgyát képezniük. A használati útmutató a TT HOLDING, a.s. tulajdona és engedély nélkül nem másolható.

A RÉGI ABLAK ELTÁVOLÍTÁSA

 1. Letakarás fóliával
 2. Az eredeti fatok eltávolítása
 3. A falnyílás előkészítése
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  

1. Letakarás fóliával

A régi ablakok újakra cserélésére általában a helyiség irányából, azaz a ház vagy lakás belseje felől kerül sor. Ennek oka az, hogy a külső homlokzat ne sérülhessen meg, hiszen a javítása mindig körülményesebb feladat, mint a belső vakolatok javítása. A helyiséget először elő kell készíteni az ablakcserére. Az ablak körül szabad hozzáférést biztosító térre van szükség, úgyhogy mindent rakjon el a közeléből (optimális a nyílászáró előtti 1-2 méter szabad terület). Ne feledkezzen meg az ablakok hordására szolgáló szállító útvonalak szabadon hagyásáról sem. Továbbá az adott helyiségben ajánlott felgöngyölni a szőnyeget és letakarni a padlót, a radiátort és a bútorokat. Letakarásra a legjobbak a védő ragasztószalagokkal felragasztott vastagabb polietilén fóliák. Ezek a vastagabb fóliák a vékony fóliákkal szemben nagyobb mechanikai terhelésnek, illetve erősebb huzatnak képesek ellenállni. A padlóra kemény kartont javasolunk.

Zakrytí nábytku před výměnou oken
 Vyjmutí původního rámu

2. Az eredeti fatok eltávolítása

A leszerelés megkezdése előtt a biztonság kedvéért ajánlott újra megmérni a falnyílás és az új ablak vagy ajtó méretét, hogy biztos lehessen benne, hogy a gyártás során nem hibáztak, illetve a leszállított áru valóban az Ön által kért, és az eredeti ablak kiszerelését követően lehetséges lesz az új ablak meglévő falnyílásba való beépítése. Kiszereléskor először emelje ki az egyes szárnyakat a régi ablakokból. Ezt követően kalapács és véső segítségével lazítsa ki a belső könyöklő lapot. A belső könyöklő fallal érintkezését bal és jobb oldalon a falazat egy részének levésésével kell szabaddá tenni annak érdekében, hogy a falnyílás belső függőleges oldalfelülete a lehető legkevésbé sérüljön, és csökkenjen az új ablak beépítését követő javításokkal kapcsolatos munkaigény, illetve költségvonzat. A külső ablakpárkány lemezt - ha az ablakablaktokhoz van rögzítve - szintét lazítsa meg, pl. véső segítségével, majd a rögzítő elemet távolítsa el fogó segítségével. Ezt követően a régi ablak tokját több helyen vágja be, és feszítővas segítségével emelje ki.

3. A falnyílás előkészítése

Mielőtt behelyezné az új tokot a nyílásba, meg kell tisztítani. Ez nem csak a lehullott vakolat és építési törmelék eltakarítását jelenti, hanem a meglazult vakolatrészekét is, valamint esetleg a falnyílás függőleges oldalfelülete nagy egyenetlenségeinek eldolgozását is.

ÚJ ABLAK BEÉPÍTÉSE

 1. Szárny kiemelése a tokból
 2. Az ablaktok előkészítése
 3. A tok behelyezése és kicenterezése
 4. A tok rögzítése
 5. Kitöltés szerelőhabbal
 6. Az ablakpárkány beépítése
 7. Kőműves eldolgozás
 8. Megtisztítás, takaró elemek felhelyezése, reluxák

1. Szárny kiemelése a tokból

A beépítés megkezdése előtt emelje ki a szárnyat a tokból. A szárny kiemelését az ablak zsanéros oldalán található felső sapka felhúzásával és a csap letolásával végezheti el. A csap kitolását követően kilazul a szárny - a szárnyat a kilincs nyitott állásba állításával nyitja ki, majd felfelé mozgatva kicsúsztatja a szárnyat az alsó zsanérból. Amennyibenegy helyiségben több ablak található, ajánlott megjelölni a szárnyakat és a tokokat. Azonos, vagy nagyon hasonló méretek esetén a szárnyak tokba történő visszahelyezésekor így elkerülhető a felcserélésük.

Zaměření okna
Montáž okna pomocí turbošroubů

2. Az ablaktok előkészítése (kizárólag turbó csavaros beépítés esetén – ha tokrögzítő füllel kívánja a rögzítést elvégezni, ezt a pontot átugorhatja)

Abban az esetben, ha a turbó csavaros beépítés mellett dönt, az ablaktokot az előkészített falnyílásba való behelyezés előtt először fúrja ki, ideális esetben 7 mm-es vasfúróval (az ablaktokokban az acél merevítőelem szélessége 1,25–2,5 mm, és a fúrószárnak így nem csupán a műanyag tokon, hanem a merevítő elemen is át kell haladnia). A tokba fúrt lyukakat függőleges helyzetben fúrja ki. A rögzítő pontok, azaz a tokba előfúrt lyukak száma a nyílászáró típusának és számos más egyéb tényezőnek a függvénye. Az alábbi kép a rögzítő pontok általánosan ajánlott elhelyezkedéseit ábrázolja. Az A betű a rögzítő elemek távolságát, az E betű pedig a tok belső sarkának és az oszlopnak a távolságát jelzi.

3. A tok behelyezése és kicenterezése

Ha tehát előkészítette a falnyílást és a tokot (ha turbó csavaros rögzítés mellett döntött, a tokban előfúrt lyukaknak kell lenniük – lásd a 2. pontot), az ablakot – illetve csak a tokot a szárnyak nélkül – behelyezheti az ablaknyílásba. A toknak oldalirányban azonos mértékben kell túllógnia, és [mérték segítségével mind vízszintes, mind függőleges helyzetben ki kell centerezni (akárhova helyezi a nyílászárólra a vízmértéket, mindenütt vízszintes értéket kell kapnia). Hogy ne mozduljon el, rögzítse több ponton segédékekkel. Kérjük, közben ne feledkezzen meg arról, hogy az ablak ablakpárkány falazat fölötti elhelyezésének lehetővé kell tennie a külső ablakpárkány alatti megfelelő vastagságú szigetelés későbbi kivitelezését.

Montáž rámu do okenního otvoru
Montáž okenního rámu pomocí distančních podložek

4. A tok rögzítése

A tok alább ismertetett beépítési útmutatója kibővíthető tartó és távtartó alátétek használatával, amelyek alkalmazása megelőzi a tok és a falnyílás függőleges oldalfelületének végső fix összekapcsolását (az alátétek alkalmazására tehát még a tok befúrása előtt van szükség). Amennyiben alátétek használata mellett dönt – a tartó alátéteknek teherbíróknak, nedvesség taszítónak, vegyi szempontból a környező anyagokkal kompatibiliseknek, és a tok anyagával azonos, vagy annál alacsonyabb hővezető képességgel kell rendelkezniük. A távtartó alátéteknek azonos kritériumoknak kell megfelelniük, kivéve a megfelelő teherbírásukra vonatkozó követelményt. Az alátétek elhelyezkedését lásd az alábbi képen, a fekete a tartó alátétet, a fehér a távtartó alátétet jelzi, a méretek milliméterben vannak megadva.

A rögzítés termék kereszttartó és oszlop kötésekkel szembeni kivitelezése nem ajánlott. A rögzítő pontok száma a nyílászárók típusának és számos egyéb tényezőnek a függvénye. A rögzítő elemek kölcsönös távolsága max. 700 mm. A belső saroktól, a tok sarkától és az oszlopoktól, illetve válaszfalaktól mért távolságnak 100-150 mm-nek, valamint nem fehér műanyag ablakok esetén 250 mm-nek kell lennie. Az alábbi kép a rögzítő pontok általánosan ajánlott elhelyezkedéseit ábrázolja. Az A betű a rögzítő elemek távolságát, az E betű pedig a tok belső sarkának és az oszlopnak a távolságát jelzi.

Použití distančních podložek u okenního rámu

A rögzítés legegyszerűbb módja tokrögzítő fülek alkalmazása. A fülek egyszerűen behajthatók az ablaktok hornyaiba, és tiplik, illetve csavarok segítségével hozzárögzíthetők a falhoz. Ne felejtse el a rögzítést követően leellenőrizni a tok helyes kicenterezését.

A tok további rögzítési módjához turbó csavarok használatosak.A szerelés ezen módja erősebb kötést eredményez a tok és az épületszerkezet között, számoljon azonban a tokba fúrt lyukak elkészítése miatti körülményesebb előkészületekkel. Az ablaktokban lévő előkészített nyílásokon keresztül lyukakat fúrunk a falba. A falba készítendő lyukak kifúrásához ajánlott SDS fúrószárakat használni. A turbó csavarok behajtása előtt ellenőrizze le a megfelelő kicenterezést (ahhoz, hogy a nyílászáró teljesen működőképes legyen, a tokot minden síkban tökéletesen ki kell centerezni). Az említett ellenőrzést ajánlott az egész beépítés során folyamatosan végezni. Ezt követően a turbócsavarok alkalmazása már egyszerű – a turbó csavart a tokon keresztül az épület szerkezetéhez csavarozza. Vigyázat, nem szabad túlhúzni a turbó csavart, nehogy eldeformálódjon a tok – ellenkező esetben tömítetlenség alakulna ki a tok és a szárny között. A rögzítés minimális mélysége 30–60 mm. Végezetül helyezze fel a turbó csavarok fejeire a műanyag sapkákat. A 72 - 212 mm turbó csavarokat

Schema použití montážních kotev či turbošroubů pro osazení okenního rámu

5. Kitöltés szerelőhabbal

A tok rögzítését követően a tok és a falnyílás függőleges oldalfelülete közötti hézagot szigetelő anyaggal kell kitölteni. Használjon pisztoly vagy cső segítségével egyszerűen befecskendezett szerelőhabot. A hab alkalmazása előtt alaposan, legalább 30x rázza fel az aeroszolos fémdobozt, és nedvesítse be vízzel az aljzatfelületet. A hézagokat csupán a kétharmadukig töltse meg, mivel a hab térfogata még növekedni fog. A habot alulról felfelé hordja fel. Annak érdekében, hogy a hab megfelelően ki legyen keményedve, a kitöltendő hézagnak egy réteg friss hab esetében nem szabad 50-100 mm-nél vastagabbnak lennie. A szerelőhabot egész évben alkalmazhatja, a konkrét hőmérséklet függvényében használhat nyári, vagy téli szerelőhabot. A hab kikeményedését követően vegye ki a segédékeket, és töltse ki habbal a létrejött hézagokat. Amint a hab megfelelően kikeményedett, vágja le a felesleges részeit.

Vyplnění okenního otvoru montážní pěnou>
Použití akrylového tmelu při montáži venkovního parapetu

6. Az ablakpárkány beépítése

Ezt követően a már beépített tokhoz illessze hozzá a külső ablakpárkányt és a belső könyöklőt. Először készítse elő az aljzatfelületet. Síknak, tisztának és a kívánt magasságúnak kell lennie. Az ablakpárkány beépítése előtt helyezze fel az oldalsó takaró elemeket. Vigye fel az aljzatfelületre az ablakpárkány és a könyöklő elhelyezésére szolgáló kis tágulású szerelőhabot. A belső könyöklőt csúsztassa az összes ablak részét képező és az ablaktok alsó széle alatt található alátét profilig (ún. könyöklő-ütköző) (a magassága legtöbbször 30 mm). A külső ablakpárkányt csúsztassa az ablakprofil alsó részében lévő horonyba, majd rögzítse a csomagolás részét képező csavarokkal, amelyekre végezetül illessze rá a takarósapkákat. Annak érdekében, hogy az ablaknál ne gyűlhessen fel a víz, az ablakpárkányt bizonyos szög alatt kell telepíteni. Belső könyöklő esetén ez kb. 2–4 fok, külső esetén kb. 7 fok. A beépítést követően az ablakpárkányt a kerülete mentén még tömíteni kell. Az ablakpárkány és a falazat közötti hézaghoz festhető akril tömítőanyag alkalmazását javasoljuk. Az ablak és az ablakpárkány közötti rés tömítésére az átlátszó vagy az aljzatfelület színének megfelelő szilikon a legalkalmasabb anyag.

7. Kőműves eldolgozás

Az ablak (ajtó) tok beépítését követően felhelyezheti a szárnyakat. A szárnyak felhelyezését hasonlóképpen végezzük el, mint a levételüket, azaz a szárnyat a nyitott (azaz vízszintes) állású kilinccsel felhelyezzük az alsó zsanérra, ráütjük a tokra, becsúsztatjuk a felső csapot, amelyre ezt követően ráhúzzuk a műanyag sapkát, majd bezárjuk a szárnyat (lefelé néző kilincs). Most nekiláthatunk a kőműves eldolgozásnak. Kiterjedtebb sérülés esetén először dolgozza el durva vakolattal, majd húzza rá a „finom“ vakolatot. Rugalmas, gyorsan kötő és nem repedező Rimáno UNI gipszvakolat alkalmazása javasolt.

Zednické zapravení okenního otvoru
Očištění a omytí oken před nasazením krytek kování

8. Megtisztítás, takaró elemek felhelyezése, reluxák és szúnyoghálók telepítése

A kőműves eldolgozást követően az ablakot (ajtót) tisztítsa meg, majd távolítsa el a védőfóliát. Az ablakok tisztítását, mosását a termékekhez mellékelt, esetleg innen letölthető műanyag ablak használati és karbantartási útmutatónak megfelelően végezze el. Ellenőrizze le az ablak megfelelő működését, és végezze el az esetleges finombeállításokat. A beállítási útmutatót az Ablak és ajtó használati és karbantartási útmutatóban találja. Végül helyezze fel az egyes vasalatokra a takaró elemeket. Ezt követően beszerelheti az ablakokba a redőnyöket vagy a rovarhálókat. Oktató videó – a beltéri redőny és rovarháló szerelési útmutatót itt tekintheti meg.