0
00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Miért töltik ki a két üveg közti részt argonnal?

Az ügyfelek gyakran kérdezik tőlünk, hogy a műanyag ablakok üvegei közti rést miért töltik ki argonnal. Ezért írtunk egy rövid cikket, amely elmagyarázza, miért alkalmas ez a gáz műanyag ablakok töltésére, milyen fizikai tulajdonságai vannak valamint, hogy biztonságos-e.

Az argon a nemesgázok csoportjába tartozik, mely csökkenti a két (vagy három) üveg közötti tér hővezető képességét. Egyszerűen fogalmazva – jobban szigetel, mint a sima levegő, így javítja a műanyag ablakok hőszigetelését. Ez a tulajdonság annak köszönhető, hogy az argonmolekulában nem két atom van, mint például oxigén vagy nitrogén esetében, hanem csak egy. Pont ezért a molekuláknak kevesebb energiájuk van, így kevesebb hőt is tudnak átadni, mint a kétatomos molekulák. Ezenkívül nehezebbek, mint az oxigén- és nitrogénmolekulák, ezért sokkal lassabban is mozognak.

A levegő egy százaléknyi argont tartalmaz, így a cseppfolyósított levegő desztillálásával nyerik. Érdekes, hogy minél vastagabb az üvegek közti tér, annál jobb a szigetelő képesség - viszont ez egy bizonyos mértékig igaz. Néhány centiméteres argon kitöltésig egyenesen arányos az üvegek közti tér a szigetelőképességgel. Így különbséget jelent az, hogy 5 mm vagy 20 mm az üvegek közti argonnal kitöltött rész vastagsága. Ha az üreget argonnal töltjük ki, az ideális távolság a két üveg között 16 mm, 20 mm-nél nagyobb távolság felesleges.

Más nemesgázok is kiváló szigetelő képességgel bírnak

Az argon helyettesíthető más nemesgázokkal is, mint például a xenon vagy kripton. A szigetelő tulajdonságaik még jobbak, mint az argoné, viszont ezek a gázok jóval drágábbak (a kripton százszor drágább, mint az argon, a xenon ezerszer drágább), ezért ritkán vagy argonnal keverve használják az üvegek közti tér kitöltésére. Például – az ilyen, kripton és argon keverékkel kitöltött kétrétegű üveg akár ötször jobban szigetel, mint az egyszerű üveg. Ebben az esetben az ideális tér az üvegek között 12 mm.

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Beszerelés önerőből
Műanyag ablakok beszerelése télen

Műanyag ablakok beszerelése télen

Régóta nem érvényes, hogy amint beköszönt a tél, az építkezések…

Teljes cikk
Karbantartás és szabályozás
Mikor érdemes kicserélni a műanyag ablakokat?

Mikor érdemes kicserélni a műanyag ablakokat?

Felújítja házát, és azon gondolkodik, hogy a régi műanyag…

Teljes cikk