0
00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Mikor cserélje le a műanyag ablakokat?

Felújítja a házat, és azon gondolkodik, hogy a régi műanyag nyílászárókat cserélje- e le újakra? Ha a cserét választja, mi legyen a régiekkel? Cikkünkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk. Továbbá tippeket is adunk a régi műanyag ablakok felhasználásához.

Milyen a műanyag nyílászárók élettartama?

Ma már nagyon jó a műanyag ablakok minősége, és a hozzáadott stabilizátoroknak köszönhetően nem sárgulnak és nem is repedeznek. Ha megfelelően ápolja őket, a kérdést, hogy „mikor cseréljünk műanyag nyílászárókat?” – még jó ideig nem fogja feltenni. Ezen kívül kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A régi műanyag ablakok esetén a hőátadási tényező magas értékeket ért el, ezért az épületek energiahatékonyságára nehezedő egyre nagyobb nyomás miatt ezek cseréjének kérdése is egyre gyakrabban merül fel. Ez nemcsak az Európai Unió által hozott 2020 óta hatályos új jogszabálya miatt, hanem a fűtészámlán való megtakarítás miatt is elgondolkodtató.

Az öreg műanyag ablakok rosszabbul szigetelnek

Konkrét számokat hoztunk. Korábban például háromkamrás, nemesgáz (pl. argon) nélküli kétrétegű üveggel ellátott ablakokat gyártottak, melyek hőátadási tényezője igen magas - Ug 2,8 körül. Összehasonlítás képpen, a mai kétrétegű üveggel ellátott műanyag ablakok Ug értéke 1,1 körül van, a háromrétegű üveg esetében az Ug általában 0,5. Logikus, hogy a háromkamrás profil magasabb U értékekkel rendelkezik, mint a mai 6 kamrás profilok. Röviden: a régebbi műanyag ablakok összességében kevésbé szigetelnek.

A csere szükséges lehet a nem jó minőségű vasalat miatt is

A következő tény, mely a csere felé billenti el a mérleg nyelvét az az, hogy az öregebb ablakoknál nem lehet új, jó minőségű üvegre cserélni a régit. Az üvegtartó horony nem elég mély, így az új, szélesebb üveg nem helyezhető be.

Sok esetben az adott PVC-profilt már nem is gyártják, és ezért nem is lehet keskenyebb üvegezőlécet vásárolni, amivel a szélesebb, jobb hőszigetelésű üvegeket rögzíteni lehet. A cserére való ok lehet a vasalatok meghibásodása is. Ebben az esetben az ablakok súrlódhatnak, akadhatnak, és egyszerűen nem úgy működnek, ahogy kellene.

Mi legyen az öreg műanyag ablakokkal?

Ha a csere mellett dönt felmerül a kellemetlen kérdés "Mit kezdjek a régi ablakokkal?" Néhány beszerelés végző cég vállalja az öreg ablakok elszállítását. Mivel olcsó raktáron lévő ablakokat árulunk, melyeket ügyfeleink saját maguk építenek be, ezt a szolgáltatást nem kínáljuk. A régi nyílászárókat leadhatja az egyes gyűjtőpontokon, így környezetbarát módon feldolgozzák. Ha nem szeretne megválni régi nyílászárójától, felhasználhatja például a kerti kis faházban vagy akár üvegházat is építhet belőlük.
Mikor cserélje le a műanyag ablakokat?

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Beszerelés önerőből
Műanyag ablakok beszerelése télen

Műanyag ablakok beszerelése télen

Régóta nem érvényes, hogy amint beköszönt a tél, az építkezések…

Teljes cikk
Kiválasztás
Hogyan válasszon műanyag bejárati ajtót a házba

Hogyan válasszon műanyag bejárati ajtót a házba

Műanyag bejárati ajtó mellett döntött, és azon töpreng, mire kell…

Teljes cikk
Ösztönzés
Merítsen ihletet, így könnyebb a műanyag nyílászáró kiválasztása

Merítsen ihletet, így könnyebb a műanyag nyílászáró kiválasztása

Műanyag ablakokat és bejárati vagy erkélyajtókat kiválasztásához…

Teljes cikk
Karbantartás és szabályozás
Hogyan tisztítsa a fehér ablaktokot?

Hogyan tisztítsa a fehér ablaktokot?

Hogyan és mivel ajánlott tisztítani a műanyag ablakok fehér kereteit?…

Teljes cikk