00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Mit tegyünk a penésszel a műanyag ablakoknál?

A penész eltávolításához a műanyag ablakok körül segíthetnek a kémiai szerek is. Először azonban kezdjen el rendszeresen szellőztetni és igyekezzen csökkenteni a levegő páratartalmát, különben a nedvesség és a penész újra kialakulhat az ablakok körül.

Hogyan távolítható el a penész a műanyag ablakokról?

A penész nem távolítható el pusztán egy ronggyal vagy szivaccsal, a penésztől való megszabadulás alapja, hogy a gyökerénél kell megszüntetni. Hatékonyak a nátrium-hypochlorit alapú szerek, egy környezetbarátabb megoldás pedig az ecetből készült permet (vagy csak maga az ecet, esetleg az ecetes víz, viszont ez a megoldás csak a penész kezdeti stádiumában ajánlott). Mindig nedvesen távolítsa el a penészt, mert ha szárazon mechanikusan tisztítaná, a veszélyes spórákat és magvakat még jobban szétszórhatja. 

Műanyag ablakok beszerelése és a a ház szigetelése után fenyegethet a penész?

Igen, meglehetősen gyakori, hogy miután az emberek kicserélik az ablakokat és még a homlokzatot is leszigetelik, a penész a műanyag ablakok belső oldalán kezd kialakulni. Az új ablakok ugyanis jelentősen jobban zárják a levegőt mint a régiek, így a pára nem tud eltávozni. Ennek eredményeként a szoba leghűvösebb helyei, amelyek éppen az ablakkeretek és az ablakok környéke (fal, párkányok) nedvesek lesznek és fokozatosan „táptalajjá” válnak a penész számára. 

Mit tegyünk? Segít, ha letöröljük a vizet az ablakokról, és mindenekelőtt csökkentjük a levegő páratartalmát, ami a gyakorlatban gyakori szellőztetést jelent. A nem megfelelő szellőztetés ugyanis a leggyakoribb oka annak, hogy a műanyag ablakokkal  rendelkező lakásokban és házakban (általában ez minden jól záró nyílászáróra igaz) penész kezd kialakulni.
Hogyan lehet eltávolítani a penészt a műanyag ablakon

Mit tegyünk annak érdekében, hogy a penész ne alakuljon ki újra?

  • Rendszeresen szellőztessen, naponta legalább háromszor és lehetőleg huzatban (az impulzív szellőztetés főleg télen fontos, hogy minimalizálja a szoba lehűlését).  
  • Fűtsön megfelelően, a belső hőmérséklet ne essen 15 fok alá. (De kerülje a túlfűtést is, olvasson tovább: Hogyan spórolhat a fűtésen).
    Ha új építésű házat épít vagy nagyobb felújítást végez, fektessen be légtechnikába. Így nem kell az ablakok nyitogatására gondolnia, miközben stabilan friss levegőt biztosít magának, és nem lesz problémája a páratartalommal.
  • Igyekezzen korlátozni azokat a tevékenységeket, amelyek során a páratartalom növekszik (például a szobában történő ruhaszárítás helyett használjon szárítógépet).
  • Főzéskor mindig használjon páraelszívót.
  • Zuhanyzás/ fürdés után alaposan szellőztesse ki a fürdőszobát és hagyja nyitva az ajtót.
  • Ne tartson otthon túl sok virágot.
  • Az ablakoknál ne helyezzen elbútorokat, korlátozza a függönyöket és drapériákat is (hogy a levegő tudjon cirkulálni). 
  • Új építésű ház esetén a beköltözés előtt hagyja alaposan kiszáradni az épületet.
  • Ha a páratartalom folyamatosan magas (kb. 60% felett), szerezzen be egy páramentesítőt
TIPP: Épp most készül ablakcserére, de aggódik, hogy a penész problémát okozhat? A fenti tanácsok betartása mellett törekedjen a beépítés minél pontosabb elvégzésére, hogy elkerülje a hőhidak kialakulását. Ajánljuk a párazáró és páraáteresztő szalagok használatát.

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Karbantartás és szabályozás
Hogyan kell helyesen szellőztetni? Íme néhány tipp a megfelelő szellőzéshez

Hogyan kell helyesen szellőztetni? Íme néhány tipp a megfelelő szellőzéshez

A szellőztetés olyan tevékenység, amelyet naponta és gyakran…

Teljes cikk
Karbantartás és szabályozás
Hogyan előzze meg az ablakok párásodását

Hogyan előzze meg az ablakok párásodását

A párás ablakok sok háztartásban gondot okoznak, leggyakrabban az új…

Teljes cikk