0
00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Hogyan kell helyesen szellőztetni? Íme néhány tipp a megfelelő szellőzéshez

A szellőztetés olyan tevékenység, amelyet naponta és gyakran automatikusan végzünk. Sok esetben azonban nem helyesen. Viszont nincs ebben semmi nehéz. Ismerje meg a megfelelő szellőztetés néhány alapelvét, amellyel megszabadulhat a nehéz és azelhasznált levegőtől a helyiségben, valamint megelőzheti az ablak párásodását, a penészedését.

Milyen a helytelen szellőztetés?

A helytelen szellőztetés különösen műanyag ablakok esetében fordul elő. Mivel kiválóan szigetelnek, ami által spórolhatnak a fűtésszámlán, viszont annál magasabb lesz a páratartalom a helyiségben, mivel a levegő nem tud természetes módon áramlani. Ez az üveg párásodását és penészképződést eredményez, ami károsíthatja mind a vakolatot és az ablakok tömítését.
Tény, hogy csak a légzéssel mindegyikünk napi 3 liter vizet bocsát ki a levegőbe. A kilélegzett levegő a hálószobában legproblémásabb, ezért alvásunk minősége szempontjából nagyon fontos a szellőztetés. Ezért az alábbiakban e témával foglalkozunk.

Télen gondot okozhat a szellőztetés

A helyes szellőztetés egyik kulcsfontosságú tényezője az évszak. A leggyakoribb hibákat télen követjük el, amikor nem akarjuk, hogy lehűljön a ház, ezért inkább nem szellőztetünk. Viszont az egészséges otthoni környezet érdekében a helyiségből az elhasznált levegőt friss levegőre kell cserélni. A legtöbb műanyag ablak mikroszellőzéssel ellátott, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását egy kis légrésen. Télen ezen módszer alkalmazását nem javasoljuk, mivel a szárny és a keret közti résbe víz kerülhet, ami a hideg által megfagy.

Mikor és milyen hosszan szellőztessek?

Mint már említettük, a szellőztetés gyakorisága és hossza az évszaktól és az időjárástól függ. Általában minél hidegebb van kint, annál rövidebb ideig ajánlott szellőztetni, ezért a téli hónapokban elegendő körülbelül 5 percig, tavasszal és ősszel az ablakokat már akár 15 percig is nyitva lehet hagyni. A nyari szellőztetés ideális időtartama körülbelül fél óra.

Ami az időjárást illeti, ha párásodássak küzd, akkor ne szellőztessen amikor esik az eső, mivel akkor megnő a páratartalom.
Mikor és milyen hosszan szellőztessek?

Hogyan kell megfelelően szellőztetni egy lakásban, ahol műanyagok a nyílászárók?

Az egyszerű bukóra nyitást valamint mikroszellőztetést egyenesen felejtse el. Az ablak bukóra nyitásával (főként télen) lassan cserélődik ki a levegő, és feleslegesen távozik a hő a helyiségből. Hagyja a bukó szellőztetést arra az időszakra, amikor már nem kell fűteni. A helyes szellőztetés rövid, intenzív és gyakori. Tehát rövid ideig, teljesen nyitott ablakkal szellőztessen. Ezzel megakadályozza a hővesztést, mert ilyen rövid idő alatt a falak és a padló nem tud lehűlni, és a helyiség azonnal újra felmelegszik.

A fürdőszoba és konyha szellőztetése

Ideális naponta 3-4 alkalommal szellőztetni. Viszont főzés vagy zuhanyzás alkalmával megnő a páratartalom a helyiségben, ezért ajánlott kiszellőztetni. A magas páratartalmú helyiségekben megfelelő környezetet alakul ki a penészképződéshez, esetleg az atkák elszaporodásához, ami számos egészségügyi problémához vezethet. A helyiség magas páratartalmát a ruhanemű szárítása is okozhatja. A legtöbb panelházi fürdőszoba nem alkalmas ruhaszárításra, és minden olyan tevékenység, amely növeli a páratartalmat, csak elősegíti a penész növekedését és a páralecsapódást az ablakokon. Ha nem tudja a szabadban szárítani a ruháit, amennyiben lehetősége van használja a közös mosókonyhát vagy szárítóhelyiséget.

A szellőztetés egyéb módszerei

A már említett természetes szellőztetési módokon kívül ventilátorok és hővisszanyerők segítségével is lehetséges szellőztetni.
  • A ventilátorok olcsók ráadásul jó a teljesítményük. Leggyakrabban fürdőszobákban, konyhákban vagy WC-kben helyezik el őket. A ventilátorok csak a levegőt távolítják el a helyiségből, ezért nem szolgálnak közvetlenül szellőzésre. Főleg olyan lakásokban használják, ahol magasabb a páratartalom.
  • A rekuperáció avagy hővisszanyerés egy olyan modern rendszer, amely hőveszteség nélkül biztosítja a friss levegőt a helyiségben. Ez egy ökológiai megoldás, ahol a rekuperációs egységek közvetlenül a házak kerületi falaiba vagy az ablakok kereteibe kerülnek. Ez a technológia biztosítja az elhasznált, nehéz levegő eltávolítását, miközben hő nagy részét bent tartja.Ezt a módszert főként passzív házak esetében alkalmazzák.

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Beszerelés önerőből
Házépítés saját kezűleg - a nyílászárók listája

Házépítés saját kezűleg - a nyílászárók listája

Minden építkezés egy projekttel kezdődik, enélkül ma még építési…

Teljes cikk
Problémák
Mik az okai a műanyag ablakok rossz szigetelésének

Mik az okai a műanyag ablakok rossz szigetelésének

Úgy tűnik Önnek, hogy a műanyag ablak nem elég jól szigetel? Átfúj a…

Teljes cikk