0
00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Hogyan kell helyesen szellőztetni? Íme néhány tipp a megfelelő szellőzéshez

A szellőztetés olyan tevékenység, amelyet naponta és gyakran automatikusan végzünk. Sok esetben azonban nem helyesen. Viszont nincs ebben semmi nehéz. Ismerje meg a megfelelő szellőztetés néhány alapelvét, amellyel megszabadulhat a nehéz és azelhasznált levegőtől a helyiségben, valamint megelőzheti az ablak párásodását, a penészedését.

Milyen a helytelen szellőztetés?

A helytelen szellőztetés különösen műanyag ablakok esetében fordul elő. Mivel kiválóan szigetelnek, ami által spórolhatnak a fűtésszámlán, viszont annál magasabb lesz a páratartalom a helyiségben, mivel a levegő nem tud természetes módon áramlani. Ez az üveg párásodását és penészképződést eredményez, ami károsíthatja mind a vakolatot és az ablakok tömítését.
Tény, hogy csak a légzéssel mindegyikünk napi 3 liter vizet bocsát ki a levegőbe. A kilélegzett levegő a hálószobában legproblémásabb, ezért alvásunk minősége szempontjából nagyon fontos a szellőztetés. Ezért az alábbiakban e témával foglalkozunk.

Télen gondot okozhat a szellőztetés

A helyes szellőztetés egyik kulcsfontosságú tényezője az évszak. A leggyakoribb hibákat télen követjük el, amikor nem akarjuk, hogy lehűljön a ház, ezért inkább nem szellőztetünk. Viszont az egészséges otthoni környezet érdekében a helyiségből az elhasznált levegőt friss levegőre kell cserélni. A legtöbb műanyag ablak mikroszellőzéssel ellátott, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását egy kis légrésen. Télen ezen módszer alkalmazását nem javasoljuk, mivel a szárny és a keret közti résbe víz kerülhet, ami a hideg által megfagy.

Mikor és milyen hosszan szellőztessek?

Mint már említettük, a szellőztetés gyakorisága és hossza az évszaktól és az időjárástól függ. Általában minél hidegebb van kint, annál rövidebb ideig ajánlott szellőztetni, ezért a téli hónapokban elegendő körülbelül 5 percig, tavasszal és ősszel az ablakokat már akár 15 percig is nyitva lehet hagyni. A nyari szellőztetés ideális időtartama körülbelül fél óra.

Ami az időjárást illeti, ha párásodássak küzd, akkor ne szellőztessen amikor esik az eső, mivel akkor megnő a páratartalom.
Mikor és milyen hosszan szellőztessek?

Hogyan kell megfelelően szellőztetni egy lakásban, ahol műanyagok a nyílászárók?

Az egyszerű bukóra nyitást valamint mikroszellőztetést egyenesen felejtse el. Az ablak bukóra nyitásával (főként télen) lassan cserélődik ki a levegő, és feleslegesen távozik a hő a helyiségből. Hagyja a bukó szellőztetést arra az időszakra, amikor már nem kell fűteni. A helyes szellőztetés rövid, intenzív és gyakori. Tehát rövid ideig, teljesen nyitott ablakkal szellőztessen. Ezzel megakadályozza a hővesztést, mert ilyen rövid idő alatt a falak és a padló nem tud lehűlni, és a helyiség azonnal újra felmelegszik.

A fürdőszoba és konyha szellőztetése

Ideális naponta 3-4 alkalommal szellőztetni. Viszont főzés vagy zuhanyzás alkalmával megnő a páratartalom a helyiségben, ezért ajánlott kiszellőztetni. A magas páratartalmú helyiségekben megfelelő környezetet alakul ki a penészképződéshez, esetleg az atkák elszaporodásához, ami számos egészségügyi problémához vezethet. A helyiség magas páratartalmát a ruhanemű szárítása is okozhatja. A legtöbb panelházi fürdőszoba nem alkalmas ruhaszárításra, és minden olyan tevékenység, amely növeli a páratartalmat, csak elősegíti a penész növekedését és a páralecsapódást az ablakokon. Ha nem tudja a szabadban szárítani a ruháit, amennyiben lehetősége van használja a közös mosókonyhát vagy szárítóhelyiséget.

A szellőztetés egyéb módszerei

A már említett természetes szellőztetési módokon kívül ventilátorok és hővisszanyerők segítségével is lehetséges szellőztetni.
  • A ventilátorok olcsók ráadásul jó a teljesítményük. Leggyakrabban fürdőszobákban, konyhákban vagy WC-kben helyezik el őket. A ventilátorok csak a levegőt távolítják el a helyiségből, ezért nem szolgálnak közvetlenül szellőzésre. Főleg olyan lakásokban használják, ahol magasabb a páratartalom.
  • A rekuperáció avagy hővisszanyerés egy olyan modern rendszer, amely hőveszteség nélkül biztosítja a friss levegőt a helyiségben. Ez egy ökológiai megoldás, ahol a rekuperációs egységek közvetlenül a házak kerületi falaiba vagy az ablakok kereteibe kerülnek. Ez a technológia biztosítja az elhasznált, nehéz levegő eltávolítását, miközben hő nagy részét bent tartja.Ezt a módszert főként passzív házak esetében alkalmazzák.

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Ösztönzés
Milyen ablakok valók egy faépületbe?

Milyen ablakok valók egy faépületbe?

Fából készült épületet épít, és azon gondolkodik, hogy a fa ablakok…

Teljes cikk
Beszerelés önerőből
Házépítés saját kezűleg - a nyílászárók listája

Házépítés saját kezűleg - a nyílászárók listája

Minden építkezés egy projekttel kezdődik, enélkül ma még építési…

Teljes cikk
Problémák
Mik az okai a műanyag ablakok rossz szigetelésének

Mik az okai a műanyag ablakok rossz szigetelésének

Úgy tűnik Önnek, hogy a műanyag ablak nem elég jól szigetel? Átfúj a…

Teljes cikk