0
00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Hogyan spóroljon a fűtésszámlán?

Hogyan spóroljunk a rezsin? Egyértelműen a fűtési költségek csökkentésével. Ki szeretne magas összegeket fizetni az fűtésért? Teljesen mindegy, hogy gázzal, villannyal vagy fával fűtenek. Senki sem szereti fűteni az utcát. Hogyan lehet a fűtésszámlán szereplő összeget a legjobban lecsökkenteni? Van néhány tippünk, amellyel sok pénzt takaríthat meg.

Befektetések és tippek

Az alábbi tanácsokat mondhatni két csoportra lehet osztani - elsősorban ha a nyílászárói nem megfelelően szigetelnek, akkor új műanyag nyílászárók vásárlását ajánljuk, valamint a ház szigetelésének megfontolását. Akkor se csüggedjen, ha a pénztárcája nem enged nagyobb beruházásokat - a második részben olyan tippeket adunk, melyek ingyen vagy pár forintból kivitelezhetőek.

1. Jó minőségű kazán

Az egyik fontos beruházás, mely ráadásul meg is térül, egy új, minőségi kazán beszerzése. Viszont nem minden esetben igaz az, hogy minél nagyobb teljesítményű, annál jobb. A kazánt az adott háztartás mérete és hőigénye alapján ajánlott kiválasztani. Egy új kazánnal a fűtési költségek akár harmadát is megtakaríthatja. Érdemes lehet még plusz fűtő alkalmatosságot is beszerezni, mint például kandalló vagy fűtőtest, amivel igény szerint fűtheti ki azt a helységet, ahol a nap nagy részében tartózkodik.

2. A ház szigetelése

A ház szigetelése is jelentősen hozzájárul az energiamegtakarításhoz. A vékony, szigeteletlen falakon keresztül nagy mennyiségű hő távozik, és a szigetelőréteg csökkenti a hőveszteséget. Amennyiben nem biztos abban, hogy hol távozik a legtöbb hő a házból vagy lakásból, akkor ezeket a helyeket hőkamerával könnyen feltárhatja.

3. Az új ablakok nagymértékben csökkentik a hőveszteséget

A legtöbb hő az ablakokon keresztül távozik. Ha régi fa nyílászárói vannak, amelyeken kívülről gyakran hideg levegő áramlik be, még akkor is, ha zárva vannak, akkor a jelentős megtakarítást jelent, ha új műanyagra cseréli őket. Ezzel akár több tíz százalékot spórolhat a fűtési kiadásain.

Figyelmébe ajánljuk írásunkat, melyből megtudhatja, hogy mennyi időt és pénzt takaríthat meg a raktáron lévő ablakok vásárlásával.

Már vannak új műanyag ablakai? Akkor olvasson tovább

Ha otthona új vagy újszerű műanyag nyílászárókkal rendelkezik, esetleg műanyag nyílászárók vásárlásán gondolkodik, a figyelmébe ajánljuk a következő pontokat.

1. Az ablakok és ajtók tömítése

A nem megfelelően tömítő ablakok és ajtók akár 2 °C-kal is csökkenthetik a szoba hőmérsékletét. Ez a lakás méretétől függően évente akár több tízezer forinttal megnövelheti a költségeket. Javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizze az összes ajtó és ablak tömítését. Tegye a kezét az ablakpárkányra, az ablakkerethez. Érzi a hideg levegő áramlását? Ellenőrizze a szárnyat körülvevő tömítések állapotát kopás szempontjából. Ha igen, vagy ha az ablakain egyáltalán nincs tömítés, akkor szerezze be, néhány tíz koronába kerül.

2. Repedések az ablakok körül

Ha az ablakkeret körül hézagok vagy repedések vannak, ajánljuk, hogy töltse ki azokat tömítőanyaggal vagy PUR habbal.

3. A radiátorok körüli szigetelés

A falak könnyen elnyelik a hőt, így főleg a szigetelés nélküli házakban nagy lehet a hőveszteség.A hőveszteség a radiátorok mögötti fal szigetelésével csökkenthető. Ehhez helyezzen egy polisztirol lapot vagy fényvisszaverő alufóliát a falra, ami által a hő visszaverődik a szoba felé.

4. A csövek szigetelése

A melegvizes csövek a kazántól a fűtött szobákba hideg helységeken keresztül (pince, fűtetlen folyosó) húzódnak? Javasoljuk, hogy szigetelje le őket - fedje le valamilyen szigetelőanyaggal, hogy ne csökkenjen a csöveken átfolyó víz hőmérséklete, mely a szoba fűtésére szolgál.

5. Termosztát és hőszabályozó szelepek minden helyiségbe

A levegő hőmérsékletének szabályozása érdekében ajánlott minden helyiségben termosztatikus szelepeket elhelyezni. A hálószobában például nem szükséges (és nem is egészséges) 24 foknak lennie, de a fürdőszobában ajánlott, ezért csukja be a szobák közötti ajtót.

Ne felejtse lecsavarni a termosztátot, ha egy pár napig nem tartózkodik a lakásban. A hőmérsékletet célszerű a napszakok függvényében beállítani. Például a reggeli ébredéshez ajánlott melegebbnek lennie, viszont napközben amikor süt a nap, ajánlott lejjebb venni a fűtést.

Milyen az ajánlott hőmérséklet az egyes szobákban?

  • Nappali: 20 – 22 °C
  • Gyerekszoba: 22 – 24°C
  • Hálószoba: 17 – 19 °C
  • Konyha: 18 – 20 °C
  • Fürdőszoba: 22 – 25 °C
  • Folyosó: 15 – 17 °C

6. A radiátorok légtelenítése

A levegős radiátorok csak félgázon működnek, ezért hiába fűt intenzíven, akkor is hideg lesz a szobában. Különösen a fűtési szezon elején fordítson fokozott figyelmet a radiátorok előkészítésére.

7. A radiátorok portalanítása

A fűtőtesten lerakódott por és szennyeződés megakadályozza a hő áramlását a szobába, ezért időnként portalanítsa a radiátorokat.

8. Függönyök és sötétítők… Igen, de okosan

A függönyök és a sötétítők dekorációként is szolgálnak a belső térben, de jobb, ha főként télre rövidebbeket választ. A hosszú függöny vagy sötétítő a hő nagy részét közvetlenül az ablakokhoz juttatja. A rövid függönyök viszont épp ellenkezően, szigetelőként működnek, és segítenek melegen tartani a helyiséget. A redőnyöket éppúgy, mint a reluxákat érdemes estére lehúzni.

9. A bútornak nem ajánlatos a fűtőtest közelében lennie

Ha lehetséges, ne helyezzen bútorokat radiátorok közelébe, mivel azok elnyelik a hőt.

10. Ruhaszárítás a radiátoron? Inkább ne

Ne szárítsa a ruhaneműt a fűtőberendezésen, mivel ez megakadályozza a meleg levegő áramlását.

11. Helyes szellőztetés

A helyes szellőztetés nem tudomány, ezért összeszedtük a fő pontokat . Nem tanácsos egész nap bukó pozícióban nyitva tartani az ablakot. Ehelyett szükség szerint gyorsan szellőztessünk (5 - 10 percig tárjuk ki az ablakot). Ezalatt a szoba levegője kicserélődik viszont a falak és bútorok nem veszítenek hőt. A hosszabb szellőztetés eredménye, hogy sokkal több hőre van szükség a szoba felmelegítéséhez. Ezenkívül a megfelelő szellőzés segít megelőzni a pára lecsapódását a nyílászárókon.

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Kiválasztás
Hogyan ismerhető fel a jó minőségű műanyag ablak?

Hogyan ismerhető fel a jó minőségű műanyag ablak?

Ha új műanyag nyílászárók vásárlásán gondolkodik, minden bizonnyal…

Teljes cikk
Problémák
Miért töltik ki a két üveg közti részt argonnal?

Miért töltik ki a két üveg közti részt argonnal?

Az ügyfelek gyakran kérdezik tőlünk, hogy a műanyag ablakok üvegei…

Teljes cikk
Karbantartás és szabályozás
Hogyan kell helyesen szellőztetni? Íme néhány tipp a megfelelő szellőzéshez

Hogyan kell helyesen szellőztetni? Íme néhány tipp a megfelelő szellőzéshez

A szellőztetés olyan tevékenység, amelyet naponta és gyakran…

Teljes cikk