00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Hogyan ismerhető fel a jó minőségű műanyag ablak?

Ha új műanyag nyílászárók vásárlásán gondolkodik, minden bizonnyal felteszi magában a kérdést: hogyan lehet megkülönböztetni a jót a rossz minőségűtől. A piacon található termékek és beszállítók nagy száma miatt a helyzet nem egészen egyszerű a vásárlók számára. Javasoljuk, hogy elsősorban a profilrendszerre, a vasalatrendszerre valamint az üvegezésre összpontosítson.

Az ablak tulajdonságai fontosabbak, mint a megjelenés

A minőség gyakorlatilag minden terméknél garancia az elégedettségre, ez alól a műanyag ablakok sem kivételek. A rossz minőségű ablakok rosszul tömíthetnek, ez huzatot vagy akár beázást is okozhat. Emellett sérülhet a vasalatrendszer, amelyek súlyos problémákhoz vezethet. A legrosszabb esetben a nyílászárók cseréje elengedhetetlenné válik, ami egy drága és összetett beavatkozás.

Ezen kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a nyílászárók kiválasztásánál a műszaki paraméterekre koncentráljon. Elsősorban a profilrendszer tulajdonságait kell szem előtt tartani. Fontos paraméter például a beépítési mélység, a kamrák száma, az Uw érték, valamint a vasalatrendszer, az üvegezés és a tömítések minősége. Következő lépésként ajánlott utánanézni a nyílászárók nyitási lehetőségeinek, a legyártható méretekek és színeknek.
 
Výběr plastového okna

Az alap a megfelelő beépítési mélység valamint a merevítés

A profilnak legalább öt kamrásnak (esetleg hat vagy hét kamrásnak) ajánlott lennie, és fontos (különösen a déli fekvésű ablakoknál, ahol a műanyag jobban felmelegszik) a jó minőségű acél merevítés. Kisebb méretű ablakoknál a merevítés vastagságának 1 mm-nek, a profil külső falvastagságának 2,5 mm-nek ajánlott lennie. Közepes és nagyobb ablakokhoz 1,2-2 mm vastagságú merevítések alkalmazása ajánlott.

Ez megakadályozza a műanyag kitágulását és csavarodását, ami a hőmérséklet-ingadozások során előfordulhat. A keret és a deformált szárny között lyukak keletkezhetnek, amelyeken keresztül fokozódik a beázás esélye. A profilok megfelelő falvastagságának és a jó minőségű vasalat rendszernek köszönhetően ezek a problémák megelőzhetőek. Az építési mélységnek legalább 70 milliméternek, ideálisabb esetben 80 milliméternek ajánlott lennie.
Az alap a megfelelő beépítési mélység valamint a merevítés

Vasalat: Ne feledkezzen meg a helyes beállításról

Ügyeljen arra, hogy egész kerületen végigfutó vasalatrendszerű nyílászárót válasszon, mely több ponton záródik. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy vasalaton elegendő zárópont legyen, amelyek között a maximum távolság 700 mm, ami biztosítja megfelelő szigetelést és növeli a betörés elleni védelmet. A minőségi vasalattal rendelkező nyílászárókat nem egyszerű feltörni, így csökkenteni lehet az esetleges betörés esélyét.
A hibák elkerülése érdekében ajánlott a vasalatrendszer beállítását legalább évente egyszer leellenőrizni, valamint átkenni.
Vasalat

A dupla üvegezés alapfelszereltség

Az egyrétegű üvegezés ideje már lejárt, ma már a kétrétegű üvegezés a szabvány, az új épületeknél pedig, melyek alacsony energiafogyasztásúak vagy passzív szabvány szerint épülnek, háromrétegű üvegezés szükséges. Ezen nyílászárók jobb hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek. Hátrányuk, hogy nehezebbek, ezáltal jobban igénybe veszik a vasalatrendszert, ezért nem ajánlott a háromrétegű üveggel ellátott ablakokat hosszabb ideig nyitva hagyni.

A szigetelés kapcsán figyeljen a tömítésre is, melyből a kétfokozatú az általános, a háromfokozatú jobb szigetelést eredményez. Javasoljuk, hogy nézzen utána a nyílászárónál használt távtartó keretnek. Ezek általában acélból készülnek, de ajánlottabb az ún. meleg távtartó keret, amely műanyagból készül, így jobban szigetel és csökkenti az ablak párásodásának kockázatát.
A dupla üvegezés alapfelszereltség

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Ösztönzés
Milyen ablakok valók egy faépületbe?

Milyen ablakok valók egy faépületbe?

Fából készült épületet épít, és azon gondolkodik, hogy a fa ablakok…

Teljes cikk
Beszerelés önerőből
Házépítés saját kezűleg - a nyílászárók listája

Házépítés saját kezűleg - a nyílászárók listája

Minden építkezés egy projekttel kezdődik, enélkül ma még építési…

Teljes cikk
Ösztönzés
Merítsen ihletet, így könnyebb a műanyag nyílászáró kiválasztása

Merítsen ihletet, így könnyebb a műanyag nyílászáró kiválasztása

Műanyag ablakokat és bejárati vagy erkélyajtókat kiválasztásához…

Teljes cikk
Karbantartás és szabályozás
Mikor érdemes kicserélni a műanyag ablakokat?

Mikor érdemes kicserélni a műanyag ablakokat?

Felújítja házát, és azon gondolkodik, hogy a régi műanyag…

Teljes cikk