0
00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

PVC ablakok és ajtók kezelési, karbantartási és beállítási útmutatója

Beállítás és biztonságos használat
Zárva
Nyitva
Lehajtva
Mikroszellőztetés
Soha ne forgassa el a kilincset nyitott ablakszárny esetén!!!
Az ablakszárnyat tilos kiegészítő terhelésnek kitenni
Soha ne üsse és ne nyomja rá a szárnyat az ablaknyílás szélére
Soha ne helyezzen semmilyen tárgyat a tok és a szárny közé

Beépítést követő tisztítás

PVC profilokból készült termékeink mésszel és cementtel szemben ellenállók. A profilok látható felületeit levehető védőfólia védi, amely óvja a terméket az esetlegesen fröccsenő habarccsal szemben. A fóliát ajánlott a beszerelést követően, legkésőbb azonban a beépítést követő 1 hónapon belül eltávolítani.
A napsugarak hőhatása következtében e határidő túllépése esetén a védőfólia eltávolításakor nehézségek merülhetnek fel.

A habarcsot azonnal mossa le az ablakról. A habarcs általi beszennyezés nem csak a műanyag profilokat, hanem az üveget és a vasalatokat is fenyegeti. Nehezen eltávolítható marási sérülések fordulhatnak elő. Ezért távolítsa el azonnal tiszta vízzel (soha ne szárazon!) a szétfröccsent habarcsot. A habarcsmaradékok nem kíméletes eltávolítása a profilok megsérülését eredményezheti. A megkötött habarcs esetleges maradékait ezért fa vagy műanyag spatulával óvatosan felfeszegetve távolítsa el.

A termékek vasalatának vagy tömítésének beszennyeződése a termékek hibás működéséhez vezethet. Kérjük, hogy szenteljen elegendő figyelmet a tokok alsó részeiben található vízelvezető hornyok esetleges eltömődésének is. A kőműves munkák során, valamint azok befejezését követően is, a termék tökéletes működéséhez fontos ezen szerkezeti elemet tiszta és szabad állapotban kell tartani.

Ablakok és ajtók tisztítása standard használat közben

Az alkalmazott profilok felülete sima, nagyon könnyen tisztán tartható és kezelhető. Tanácsaink még könnyebbé teszik a tisztítással kapcsolatos munkát.
 • A tisztításhoz műanyag felületekre alkalmas, standard folyékony háztartási tisztítószereket használhat. Szárazon tisztítás esetén statikus áram jön létre.
 • Különösen már megkötött foltok eltávolítására használható alkoholos detergens használata mellett fonalfektetett törlőruha
 • Soha ne használjon durva, csiszoló hatású részecskéket tartalmazó (homok alapú) tisztítószereket, amelyek - akárcsak a drótkefék és más egyéb hasonló eszközök - megkarcolhatják a termék felületét.
 • A tisztításhoz, mosáshoz soha ne használjon oldószereket (benzint, acetont), savas (kénsav stb. alapú) vagy lúgos hatású készítményeket (például ammónia alapú), oldószereket és más agresszív anyagokat, amelyek megtámadják a profilok felületeit, és színváltozáshoz, marási sérülésekhez vagy foltosodáshoz vezethetnek. 
 • Ha olyan szennyeződéssel szembesül, amely a fenti eszközökkel nem távolítható el, kérjen tőlünk tanácsot.
A műanyag ablakok és ajtók keményített PVC-ből készült felületének lekezeléséhez a Clean PVC készítmény használatát ajánljuk, amely a műanyag ablak és ajtó ápoló profi szett részét képezi, és amely megvásárolható a https://www.ablakok-raktarrol.hu/ weboldalon.

Vasalat és tömítés karbantartása

A zsanérokat és zárakat ajánlott évente 1x az alábbi vázlatnak megfelelően néhány csepp olajjal megkenni. A vasalat kenést igénylő pontjait úgy kezelje le, hogy az olaj ne folyjon le a vasalat külső felületein, és ne szennyezze be a termék felületét. Kenéshez soha ne használjon savas és gyantát tartalmazó zsírokat. Törölje le száraz törlőruhával a fölösleges kenőanyagot. Kizárólag olyan tisztító és kezelő készítmények, illetve eszközök használatára nyílik lehetőség, amelyek nem sértik meg a korrózióvédelmet.

Az ablakok (ajtók) beépítést követően átadott állító kulcs segítségével végzett egyszerű és gyors beállításáról jelen dokumentum utolsó oldalán olvashat. A tél megérkezte előtt enyhén kenje be a gumitömítéseket glicerinnel vagy Silica készítménnyel.

A vasalat tökéletes ápolásához ajánljuk az ajtók és ablakok vasalatainak és mechanikus részeinek karbantartására és kezelésére szolgáló Oilo speciális készítményt, amely biztosítja a könnyű működést és csökkenti a kopást. A vaslatok karbantartására használt Oilo készítmény, valamint a tömítések könnyű karbantartására használt Silica termék a www.skladova­‐okna.cz oldalon megvásárolható professzionális műanyag ablak és ajtó karbantartó szett részét képezik.

Miért, mikor, hol és hogyan kell szellőztetni

Ha az új ablakok üvegei bepárásodnak, az a tömítettség bizonyítéka, és semmiképpen nem hiba! Az Ön aggodalmai azonban érthetőek. Hiszen a régi ablaka elvezette a nedvességet, ám ezt a meleg szivárgásával együtt tette. A levegő páratartalma a régi ablakok esetében a réseken és hézagokon keresztül távozott, ami olyan automatikus levegőcserének minősülhetett, amely megoldotta a természetes nedvességtartalommal, illetve bizonyos légnyomás és a harmatpont hőmérsékletének elérésekor e nedvesség üvegen való kicsapódásával kapcsolatos problémákat. Logikus és természetes hátrány volt a huzat és a már említett hőveszteség. A levegő nedvessége és a pára kondenzálódása a hőszigetelő üvegen a harmatpont hőmérsékletének elérésekor standard fizikai jelenség, amely az alább ismertetett eljárással előzhető meg.

Szellőztessen reggel 1⁄4 órán át, majd napközben többször néhány percen át az összes helyiségben. Ehhez nyissa ki a lehető legtöbb ablakot, és egész idő alatt tartsa teljesen elzárva a fűtést. Különösen télen inkább az ablak gyakori és rövid ideig tartó teljes kitárásával, mint az ablakszárny tartós szellőzés állásba nyitásával („buktatás“) szellőztessen. Gyors és hatékony megoldás a huzatos szellőztetés két egymással szemben található ablak között, mivel egy nyitott ablak nem feltétlenül elegendő. A fűtés gondoskodik a friss levegő gyors felmelegítéséről és a kellemes klímáról, ahogyan Ön azt joggal várja el cégünk profiljaiból készült és hőszigetelő üvegekkel ellátott új ablakaitól.

A megfelelő szellőzés segít energiát megtakarítani, és segít kiküszöbölni az ablakok párásodását, illetve a fal későbbi penészesedéssel járó nedvesedését a beépítésre került ablak közelében.

Ügyelni kell az elegendő és rendszeres szellőzésre, különösen az olyan helyiségekben, amelyekben túlságosan nagy a levegő páratartalma (fürdőszoba, hálószoba, konyha). És most egy széntüzelésű kályhákat használó helyiségekre vonatkozó figyelmeztetés!

Minden égető-fűtő rendszernek, azaz a széntüzelésű kályháknak vagy a gáztűzhelyeknek is, oxigént tartalmazó levegőre van szükségük az égéshez. Tekintettel arra a tényre, hogy az ablakok és más egyéb profilokból készült termékeink rendkívül jól zárnak, a helyiséget naponta többször néhány percig szellőztetni kell. E célból minél jobban nyissa ki az ablakot. Az eredmény kellemes és kényelmes lakóklíma jellemezte száraz helyiségek, illetve a fulladásveszély megszüntetése.

Ha az ablakok „szorulnak“, be kell őket állítani

Az olyan külső körülmények hatására, mint az anyag tágulását befolyásoló hőmérséklet-kilengések, az épület érése (megülése) stb. előfordulhat, hogy különösen az első években utólagos finombeállításra van szükség. Ezt a tényt nem az ablak hibája vagy nem megfelelő beszerelés, hanem természetes tulajdonságuk okozza. Ezért előfordulhat, hogy időnként szükség van a szárnyak beállítására. 

Beállításra különösen akkor van szükség, ha a szárnyak egyes pontokon erőteljesen hozzáfeszülnek a tokhoz -­‐ "szorulnak", vagy ha az ablak bizonyos pontokon nem záródik úgy, ahogyan kellene -­‐ "szárny belógása".
A termék átadásakor a használati és karbantartási útmutatóval együtt átadott állítókulcs (4mm imbuszkulcs) segítségével minden felhasználó maga elvégezheti a standard és egyszerű beállítási műveleteket anélkül, hogy szerviztechnikust kellene kihívnia, vagy a munkában felesleges szabadnapot vagy szabadságot kellene kivennie.

Ha szakember tanácsára van szüksége, vagy panaszt szeretne bejelenteni

Szerviz részlegünk munkanapokon ‐ hétfőtől péntekig 8:00-tól 15:00 óráig áll a rendelkezésére a +36 (1) 490-01-76 telefonszámon, vagy e­‐mailben info@ablakok-raktarrol.hu

A panasz bejelentésekor a következőket kell feltüntetni:
 • Az Ön utó- és vezetékneve, esetleg üzleti neve
 • szerződésszám (szerződésszám nélkül a panasz nem oldható meg)
 • panasz tárgya
 • a szállítólevélen vagy a szerződés részét képező árajánlaton feltüntetett pozíció szám (esetleg a szárny pontosítása, stb.)
Ezek az adatok elegendőek panasza gyors és kielégítő lezárásához. A kivitelezőnek joga van szakképzett munkavállalója révén meggyőződni a helyszínen arról, hogy jogos-e a panasz. Jogos panasz esetén a hiba a nyújtott jótállás keretén belül szakszerűen és ingyenesen megszüntetésre kerül.
Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy Ön mind a jótállás érvényben léte alatt, mind annak lejártát követően maximálisan elégedett lehessen cégünk termékeinkkel, valamint a fenti ajánlásoknak megfelelő hosszú távú gondoskodásunkkal, szolgáltatásainkkal.

Jótállási feltételek és szerviz


A műanyag ablakok és ajtók aktív élettartamának meghosszabbítását célzó projekt keretén belül, a műanyag ablakok és ajtók aktív ápolásra, karbantartására és tartóssá tételére szolgáló professzionális karbantartó készletet is kínálunk. Az ügyfélnek nem kell többé olyan megfelelő tisztítószert keresnie, amely tökéletesen tartósítaná és megtisztítaná az ablakok felületét anélkül, hogy közben megsérülnének a műanyag profilok. Speciális olajjal megkeni a vasalatot, majd a Silica márkájú termékkel tartósítja az ablakok tömítését, amivel jelentős mértékben meghosszabbítja az egész ablak élettartamát. És mi több, az ablakok folyamatosan újként csillognak!

A szerelőkészlet tartalma:
 1. Clean PVC: keményített PVC-ből készült műanyag ablakok és ajtók felületének ápolására szolgáló készítmény.
 2. Silica: tömítőanyag karbantartó eszköz
 3. Oilo: vasalatok és zsanérok karbantartására szolgáló kenőanyag
 4. Clean AL: alumínium felületek karbantartására szolgáló készítmény (beleértve az AL húzott ablakpárkányokat is)
 5. Törlőruha és útmutató
A karbantartó készlettel kapcsolatosan további információkat, valamint a karbantartó készletre vonatkozó megrendelést a https://www.ablakok-raktarrol.hu/ oldalon találja.
   
Ablakok és erkélyajtók alapvető beállítása ­‐ (standard 4 sz. imbuszkulcs segítségével)
Probléma:
A szárny lent szorul
Megoldás:
Elforgatás balra – szárny eltolása felfelé.
Megj.: A beállítás megkezdése előtt csúsztassa fel a zsanér-sapkát.
Probléma:
A szárny fent szorul
Megoldás:
Elfordítás jobbra – szárny eltolása lefelé.
Megj.: A beállítás megkezdése előtt csúsztassa fel a zsanér-sapkát.
Probléma:
A szárny alul és fent a kilincs fölött szorul
Megoldás:
Jobban becsavarozni az állító csavart, és szükség esetén a 2. képen látható módon eljárni.
Probléma:
A szárny a kilincs oldalán szorul
Megoldás:
Szárny eltolása a kilincstől – jobban becsavarni a beállító csavart
Probléma:
A szárny a zsanérok oldalán szorul
Megoldás:
Szárny eltolása. Még jobban kicsavarni a beállító csavart
Probléma:
A szárny nem zárható teljesen be, túlságosan el van tolódva a zsanéros oldal irányába
Ok: a 12. képen látható biztosíték nem fekszik fel a tok ellendarabjára
Megoldás: 10., esetleg 2. kép szerinti eljárás
 
 
Ablaknyomás beállítása
A 13. és 14. képen látható elzáró pontok elforgathatók (például 10. kulccsal), és ezzel fokozható a szárny tokra kifejtett nyomása. Kizárólag abban az esetben ajánlott, ha a szárny nincs megfelelő módon rányomva a tokra

Bejárati ajtó alapvető beállítása

A bejárati ajtószárny állásának beállítását minden zsanér esetében el kell végezni.
Magasság beállítás:
Távolítsa el a tokrész alsó takaró elemét, az ajtószárny alaphelyzetben +1/+5 mm-rel állítható be..
Oldalak beállítása:
Eltávolítani az oldalsó takaró elemet (a rögzítő csavar meglazítása nélkül!). Oldalak beállítása +/- 5 mm.
 
Nyomás beállítása:
Távolítsa el a tokrész felső takaró elemét, a nyomóerő alaphelyzetben +/- 2 mm-rel állítható be.
 

Ügyfeleinktől

Hogyan ellenőrizzük a visszajelzéseket

K. Marcsi

„Előtte és utána! Mégegyszer köszönjük!“

„Előtte és utána! Mégegyszer köszönjük!“

A. Babi

„Kedves Rita! Mikor rátaláltam az “ Ablakok-raktárról” nevű nyílászárókkal...“

„Kedves Rita! Mikor rátaláltam az “ Ablakok-raktárról” nevű nyílászárókkal foglalkozó cégre, levelezések, és telefonos beszélgetések után megrendelést adtunk le, mely a megbeszélt időben és minőségben meg is érkezett...“

M. Anikó

„Köszönjük, gyors volt a szállítás, mindennel elégedettekvagyunk! 5*“

„Köszönjük, gyors volt a szállítás, mindennel elégedettek vagyunk! 5*“

U. Tibor

„AR ERTEK VISZONYLATBAN NAGYON ELEGEDETT VAGYOK…“

„AR ERTEK VISZONYLATBAN NAGYON ELEGEDETT VAGYOK. A TERMEK JO,SZALLITAS IS KITUNO.KOMUNIKACIO IS JO. MEREM AJANLANI AZ UZLETET MINDENKINEK. TOVABBI SOK SIKERT.“

I. Kovács

„Webáruházukban nagyszerű a kínálat, az a rengeteg…“

„Tisztelt Ablakok-raktárról ! Webáruházukban nagyszerű a kínálat, az a rengeteg variáció, amelyből választani lehet, az ablak formája, mérete, színe, üveg, - zár stb. típus, az abkakpárkány,…“

L. Ferenc

„Köszönöm a terméket. Rendben megérkezett. A beépítése…“

„Köszönöm a terméket. Rendben megérkezett. A beépítése még egy hónap, így róla véleményt nem tudok írni. A Weboldal, és a vásárlással kapcsolatos…“

L. Katalin

„Az ablakok a megbeszélt időben sérülésmentesen…“

„Az ablakok a megbeszélt időben sérülésmentesen rendben megérkeztek. A beépítésük pofon egyszerű volt, mi magunk meg tudtuk csinálni. Tökéletesen működnek. Nagyon…“

J. Veres

„Maximálisan elégedett vagyok termèkükkel.Az…“

„Maximálisan elégedett vagyok termèkükkel.Az ügyintèzès ès a szállítás is gyors ès korrekt volt.Bátran ajánlom másoknak is!“

Z. Molnár

„Számomra az volt az elsődleges szempont, hogy…“

„Számomra az volt az elsődleges szempont, hogy ne kelljen a legyártási időt kivárni, és mielőbb a termékhez jussak. Ennek az Önök szolgáltatása tökéletesen megfelelt,…“

L. Gábor

„Köszönöm a gyors és precíz szállítást. Azért…“

„Tisztelt ABLAKOK-RAKTARROL.hu, Köszönöm a gyors és precíz szállítást. Azért külön hálás vagyok, hogy sokkal több méretet tartanak raktáron mint mások, így a sürgős rendeléseknél…“

Ügyfelek ablakainkkal kapcsolatos tapasztalatai