00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Hogyan javítható meg a műanyag ablak kilincs?

Azt szeretné megtudni, hogyan javítható meg a műanyag ablak kilincse? Mit tegyen, ha a kilincs elforog? És hogyan cserélje le egy újra, ha már nem javítható?

Mikor szükséges a kilincs javítása?

Egyértelmű, hogy ha az ablakkilincs a kezében marad, javításra van szükség, de vannak kisebb hibák is, amelyeket meg kell oldani, mert a halogatás csak tovább növeli a problémát.
Figyeljen oda, ha: 
  • a kilincs nehezen mozgatható,
  • a kilincs nem fordítható a megfelelő helyzetbe (zárva, nyitva, szellőzés),
  • a kilincs egyáltalán nem fordítható,
  • a kilincs elfordul,
  • a kilincs használata során az recseg vagy reped,
  • az egész kilincs mozog.

Mit tud megjavítani önállóan

Ha az egész kilincs mozog, általában elegendő meghúzni a csavarokat. Hogyan? Állítsa a kilincset vízszintes helyzetbe, és fordítsa a csavarok fedelét 90°-kal (fogja meg a fedél alsó és felső részét, húzza egy kicsit maga felé és fordítsa). A csavarok meghúzása után állítsa vissza a fedelet függőleges helyzetbe.

Egy másik kisebb hiba lehet a nehezen nyíló elfordítható kilincs, ebben az esetben azonnal kenje meg a zár szerkezetét, szükség esetén állítsa be. Sajnos a többi hibánál (például ha a 45°-os reteszelő helyzetek már elkoptak, akkor a kilincs meglazul) a kilincs nem javítható és cserélni kell.

Hogyan javítsuk meg azt a kilincset, ami elfordul

Ha a kilincs elfordul, és az ablakot vagy a balkonajtót nem lehet kinyitni/zárni, és a zár szerkezetének beállítása sem segít, a leggyakoribb ok a kilincs tengelyének a letörése. Ebben az esetben a kilincs nem javítható és cserélni kell.
Hogyan cseréljük ki a kilincset egy műanyag ablakon - a tüske mérése

Hogyan cserélje le a régi kilincset egy újra

Ha nem szeretne szakembert hívni a kilincs cseréjéhez, önállóan is képes lesz rá. Először is meg kell állapítania, milyen kilincsre van szüksége. Szerelje le a kilincset és mérje meg a tengely hosszát. Nem minden profil és zár szerkezet ugyanolyan hosszú tengelyű. A tengely hosszának különböző oka lehet a profil beépítési mélysége vagy például a kifelé nyíló balkonajtó. A tengely hosszát a kép alapján mérje meg.

Amint megvan a megfelelő kilincs, a cseréje nagyon egyszerű. Állítsa a kilincset vízszintes helyzetbe, fordítsa el a fedél és csavarozza ki a csavarokat. Helyezze be az új kilincset a régi helyére és csavarozza be. 
Hogyan cseréljük ki a kilincset egy műanyag ablakon - a tüske mérése

Néhány tipp a végére:

  • Figyeljen arra, hogy az ablak megfelelően legyen beállítva (sehol ne akadjon, ne fújjon be, az ablak könnyen nyíljon). kilincs problémái leggyakrabban az ablak rossz beállításából erednek.
  • Rendszeresen (lehetőleg évente egyszer) kenje meg a zár szerkezetét, megfelelő olajat talál a karbantartási készletünkben.
  • Óvatosan használja a kilincset. Ha erővel akarja az ablakot becsukni, károsíthatja a zár szerkezetét, ami jelentősen magasabb javítási költségeket jelent.
  • Rendszeresen szellőztessen (a kilincs élettartamára nagy hatással van a magas páratartalom, az ablakok bepárásodása és az ezzel okozott korrózió).

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Karbantartás és szabályozás
Hogyan előzze meg az ablakok párásodását

Hogyan előzze meg az ablakok párásodását

A párás ablakok sok háztartásban gondot okoznak, leggyakrabban az új…

Teljes cikk
Problémák
A műanyag nyílászárók nem zárhatók be

A műanyag nyílászárók nem zárhatók be

Ha nem tudja becsukni a műanyag ablakot, megpróbálhatja saját maga…

Teljes cikk