00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Szerelőhab, szalag vagy habarcs eltávolítása műanyag ablakokról: hogyan kell csinálni?

Ön is azok közé tartozik, akiknek műanyag ablakkeretükön ragadt a hab vagy idővel az ablakokba "égett" védőcsíkok maradványaival küzdenek? Összeszedtünk néhány hasznos tippet a műanyag ablakok tisztításához.

Szerelési hab eltávolítása

Habár kapható speciális habtisztító, ami a műanyag ablakok szerelési habjának eltávolítására alkalmas, annak használata nem mindig egyszerű. Túl erős lehet, ami károsíthatja a műanyag felületet vagy a laminált fóliát.
 

Ezért a hab használata során ügyeljen rá, hogy ne koszolja be az ablakot. A gyári védőcsíkok segíthetnek, és jó döntés lehet a felületet vízzel befújni. Alternatív megoldásként a lehullott hab kevésbé tapad, így könnyebben eltávolítható. Csak arra figyeljen, hogy ne kenje szét a friss habot a kereten. 

 

Ha mégis bepiszkolódik, több módszer is van a hab eltávolítására:

  1. Gyorsan vigyen fel habtisztítót, majd mossa le a felületet vízzel. Ideális a tisztítószert a kevésbé látható részen tesztelni, hogy a felület ne sérüljön. 
  2. Hagyja a habot megszilárdulni, majd mechanikusan húzza le és tisztítsa meg (ismét ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a felületet).
  3. Várjon néhány évet. Erre azért van szükség, mert a szerelési hab az UV sugárzás és a nedvesség miatt lebomlik. Így később könnyebben eltávolíthatja a habot vegytisztítás nélkül is.

 
 Odstranění montážní pěny z plastového okna

Védőszalag/régi fólia eltávolítása

A védő ragasztószalagok a PVC ablakok sztenderd tartozékai. Védelmezik a kereteket szállítás és szerelés közben. Azonban, mivel ragasztót tartalmaznak, telepítés után minél előbb el kell távolítani őket.

Ha elfelejti, idővel egyre nehezebb lesz ennek megvalósítása (különösen a napfénynek kitett ablakoknál). Ha már belekerült ebbe a helyzetbe, és az interneten kutat a régi fóliák vagy matricák eltávolításának módjai után, próbálkozhat ezekkel a lehetőségekkel (de ügyeljen arra, hogy ne károsítsa a felületet): 
  1. Melegítse fel a keretet hajszárítóval, és távolítsa el a szalagot egy speciális kaparóval vagy kézzel. 
  2. Használjon gőztisztítót.  
  3. Segítse a munkáját matricatisztítóval, körömlakklemosóval, műszaki benzinnel vagy alkohollal.  
De ami a legfontosabb, azt tanácsoljuk, hogy melegebb napokon kezdje el a tisztítást. Télen a szalag elkezd szakadni, és a kereten marad.
 Odstranění staré fólie z plastových oken

Ragasztó, habarcs, fekete foltok eltávolítása

A legjobb megoldás a szerelési habhoz hasonlóan az, ha eleve megelőzzük az építőanyagok okozta szennyeződéseket. Ez azt jelenti, hogy az ablakokat alaposan le kell maszkolni (de figyeljen arra, hogy ne takarja le túl sokáig, mert még a papírszalagok is hagyhatnak ragasztót maguk után, ami idővel megtapad a műanyagon).

Amennyiben szennyeződés keletkezik ragasztóból (ami egy simító és ragasztó gitt a homlokzat befejezésekor), habarcsból vagy homlokzati festékből, próbálja meg minél hamarabb nedves ronggyal vagy szivaccsal eltávolítani, szükség esetén többször is. Legfontosabb, hogy soha ne próbálja szárazon letörölni ezeket a durva szennyeződéseket, mert ez megkarcolhatja a felületet. Hasonlóan, kerülje a súrolószerek használatát a további tisztítás során. Inkább próbáljon ki speciális műanyagtisztító szereket, amelyekből ma már számos kapható a piacon (de mindig először egy kevésbé látható helyen tesztelje). Ezek a tisztítószerek segíthetnek a fekete csíkok eltávolításában is.  
 Čištění oken po montáži

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Karbantartás és szabályozás
Tippek és trükkök a műanyag ablakok tisztításáshoz

Tippek és trükkök a műanyag ablakok tisztításáshoz

Az ablakok az otthon nélkülözhetetlen részei valamint funkcionális és…

Teljes cikk
Karbantartás és szabályozás
Hogyan tisztítsa a fehér ablaktokot?

Hogyan tisztítsa a fehér ablaktokot?

Hogyan és mivel ajánlott tisztítani a műanyag ablakok fehér kereteit?…

Teljes cikk