0
00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Hogyan válassza ki a megfelelő ablakokat?

Az új ablakok vásárlása nem olcsó dolog, így természetes, hogy az emberek igyekeznek minél alaposabban tájékozódni az ablakok egyes tulajdonságairól. Tudta, hogy nagyobb, 1,8 méter feletti kétszárnyú ablaknál az ablak stabilitása érdekében a stulp helyett tokosztót ajánlott választani? Még több hasznos tippet adunk az ablakok kiválasztásához.

Műanyag, fa vagy alumínium?

Az első kérdés, amit az emberek feltesznek magukak az új ablakok vásárlása előtt, hogy milyen anyagból készüljenek. Mik az egyes alapanyagok előnyei és hátrányai?

Alumínium ablakok

+ Tartósság és hosszú élettartam – az alumínium profilú nyílászárókat leggyakrabban középületekben használják, főként a bejárati ajtók készülnek ebből az anyagból, mivel ellenállóbbak a kopással szemben.
+ Jó hőszigetelő tulajdonság és modern megjelenés – ennek köszönhetően az elmúlt években egyre nő az alumínium nyílászárók népszerűsége, még az új építésű épületekben is (alacsony energiafelhasználású és passzív házak).
+ Az alumínium ablakok karbantartás mentesek, elég őket időnként megmosni.

Magasabb vételár - a műanyag és fa nyílászárókhoz képest.

Fa ablakok

+ Klasszikus, évszázadok óta használt alapanyag – sokan azért részesítik előnyben, mivel generációk által letesztelt alapanyag.
+ Szép és természetes megjelenés, ismételt felújítás lehetősége – ha a fa nyílászárók felülete megsérül, a műanyagokkal ellentétben újra csiszolható és festhető. A fa nyílászárókat műemlék épületek, faházak és olyan épületek esetében ajánlottak, ahol a modern anyagok (műanyag, alumínium) nem lennének esztétikusak.
+ Jó hőszigetelő tulajdonságok.
– A rendszeres karbantartás szükségessége - a fa a műanyaggal és az alumíniummal ellentétben nem olyan tartós, és ahhoz, hogy az ablakok évtizedekig szolgáljanak, rendszeresen ápolni kell őket.
– A fa nyílászáró nem alkalmas magas páratartalmú helyiségekbe - a nedvesség kedvezőtlenül hat a fára, ezért a fa ablakok nem alkalmasak a fürdőszobába vagy.

Műanyag ablakok

+ Kiváló funkcionalitás/ár arány – a műanyag strapabíró, évtizedekig bírja, valamint olcsóbb, mint az alumínium vagy a fa.
+ Kiváló hőszigetelő képesség.
+ Modern megjelenés és nagy színválaszték – a fóliáknak köszönhetően lehetséges fautánzatú nyílászárók gyártása, sőt, még az élénkebb színek sem okoznak gondot.
+ Karbantartásmentes működés – elég egyszerűen megmosni a műanyag ablakokat, viszont az élettartam növelése érdekében ajánlott speciális műanyag tisztítószert használni.

Műanyag ablakok - olcsóbbak, mint az alumínium ráadásul karbantartásmentesek

A műanyag ablakok nem igényelnek különösebb gondozást. Évente egyszer ajánlott beállítani és megkenni a vasalatrendszert, ápolni a tömítéseket és speciális tisztítószerrel áttörölni a profilokat, hogy növeljük az élettartamát, de ez a fa ablakok karbantartásával ellentétben sokkal kevesebb időt vesz igénybe. A műanyag nyílászárók általában olcsóbbak is, mint a fából készültek, élettartamukat évtizedekre saccolják.

A műanyag ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben, mint például a gyakori hőmérséklet-ingadozásnak vagy a beltéri környezet megnövekedett páratartalmának. Ha az ablak profilok jó minőségűek (legalább 5 kamrásak és beépítési mélységük min. 80 mm) és jó minőségű acél merevítéssel vannak ellátva, akkor hőmérsékleti hatás következtében nem lép fel deformáció. Az 1,8 m-nél szélesebb műanyag kétszárnyú ablaknál stulp helyett válasszon inkább tokosztós ablakot. Így biztosítható a nyílászáró stabilitása.

Kétrétegű vagy háromrétegű üveget válasszon?

A kétrétegű üvegezés ma már standardnak számít, de az egyre növekvő energiatakarékossági nyomás miatt már sokan a hármas üvegezést választják. Az alacsony energiafelhasználású valamint passzív házak esetében a háromrétegű üveggel ellátott nyílászárók elengedhetetlenek. Viszont a régi, nem megfelelő tető és fal szigetelt házak esetében a háromrétegű üvegezés felesleges.

A háromrétegű üveg jobb hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal bír, viszont a hátránya a nagyobb tömeg. Ezáltal jobban igénybe veszi a vasalatrendszert (a vasalatrendszeren nem éri meg spórolni), amit a szellőztetésnél is figyelembe kell venni - a méretes, háromrétegű üveggel ellátott szárnyak esetében ajánlott bukó helyzetben szellőztetni.

Tudja meg a nyílászátó technikai tulajdonságait

Az üvegen keresztüli hőátadás értékét az Ug koeficiens jelöli, de a választásnál érdemes az Uw értékre is figyelni, mely az ablakon keresztüli teljes hőátadást jelzi, azaz az üveg és a keret hőátadását. Minél kisebb ez a szám, annál jobb a szigetelés mértéke. Továbbá érdemes a vasalatrendszer gyártójáról informálódni (hogy milyen zsanérokat és biztonsági elemeket használnak), és utánanézni a használt tömítéseknek. Mivel műanyag nyílászárók értékesítésére szakosodtunk, a műanyag ablak helyes kiválasztásához hasznos videó útmutatót szerkesztettünk, ahol az egyes műszaki tulajdonságokat elemezzük.

A kétoldali dekor feláras

Mindhárom alapanyagnál (műanyag, fa, alumínium) különböző színeket választhat. A fa nyílászáróknál a színt természetesen a felhasznált fa és máz határozza meg. A műanyagból és alumíniumból készült nyílászárók esetében sokkal szélesebb a lehetőségek tárháza, míg a legolcsóbb a kétoldalas fehér műanyag ablak. A műanyag nyílászáróknál körülbelül 38%-kal többet kell fizetni a kétoldalas dekorért (az ablak árát befolyásoló tényezőkről bővebben az ablakok árlistájában olvashat).
Az ablakok színének kiválasztásánál ajánlott figyelembe venni a homlokzat és a tető színét, a ház és közvetlen környezetének stílusát, valamint a meglévő külső kiegészítőket (ha nyílászárók cseréjéről van szó) - pl. a kerítés vagy a pergola színe. Célszerű nem elfeledkezni a ház vagy lakás belső kialakításáról, és átgondolni, hogyan fognak kinézni az ablakok a belső térben.

Saját tervezésű ablakokat is gyártunk

Egy régi ház felújításánál, általában a meglévő ablak- és ajtónyílások méretét veszik figyelembe. A standardtól eltérő méretek sem okoznak gondot, mivel az ablakgyártók a nem szabványos méreteket is le tudják gyártani tudnak. Új ház esetén a nyílászárók a helyiség felületének legalább 10%-át ajánlott elfoglalniuk. Az ablakok vásárlása előtt ajánlatos újra megmérni a beépítési nyílás méreteit, és nem csak a projektdokumentációra hagyatkozni. 

Az ablakoknak nem feltétlenül csak négyzet vagy téglalap alakúak lehetnek – lehetőség van atipikus, mint például íves, kerek, ferde, háromszög alakú nyílászárók gyártására is.

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Kiválasztás
Hogyan ismerhető fel a jó minőségű műanyag ablak?

Hogyan ismerhető fel a jó minőségű műanyag ablak?

Ha új műanyag nyílászárók vásárlásán gondolkodik, minden bizonnyal…

Teljes cikk
Ösztönzés
Hogyan spóroljon a fűtésszámlán?

Hogyan spóroljon a fűtésszámlán?

Hogyan spóroljunk a rezsin? Egyértelműen a fűtési költségek…

Teljes cikk