0
00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Műanyag ablakok: két- vagy háromrétegű üveg?

A hármas üvegezés drágább, mint a dupla üvegezés, de jobban szigetel. Ha új épületet tervez, vagy egy régebbi házat újít fel, akkor műanyag ablakaihoz válasszon háromrétegű üvegezést.

Mi a különbség a dupla üvegezés és a háromrétegű üvegezés között?

Ahogy a neve is sugallja, a különbség az üvegek számában van. A dupla üvegezésű ablakok összetétele a következő: üveg – üvegközi tér (amelyben távtartó keret és alacsony hővezető képességű gáz van) – üveg. A hármas üvegezésnek három üvegtáblája van, és az üvegtáblákat között két térköz választja el.

Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb a szigetelőüveg és minél nagyobb az üvegközi tér szélessége, annál jobban szigetel az üvegezés. Ezért ahhoz, hogy az ablakok valóban jól szigeteljenek, megfelelő mélységű (80 mm-es vagy annál nagyobb) profilt kell választani, hogy legyen hely az egyes üvegrétegeknek és az üvegközi tereknek.
A dupla üvegezés olcsóbb, de kevésbé szigetel

A szigetelőüvegek paramétereinek összehasonlítása

 

Paraméterek

Kétrétegű üveg

Háromrétegű üveg

Hőáteresztő képesség (Ug értékkel jelölve, minél kisebb az érték, annál jobban szigetel az üveg):Az érték általában Ug=1,0–1,1 W/m²K.Az érték általában Ug=0,5–0,6 W/m²K.
Akusztika (azaz, hogy az üveg hogyan szigeteli a zajt, minél alacsonyabb a decibel, annál jobb):Kb. 33-34 dB.Kb. 33-34 dB.
Súly (minél nagyobb az üveg súlya, annál nagyobb terhelés éri a szerelvényeket):A kétrétegű üveg könnyebb, így nincs probléma nagy üvegfelületeknél sem.Háromrétegű üveg nehezebb. Nagyon nagy szárnyak esetén szükséges megerősíteni a vázban található merevítést, vagy a szárnyat több részre bontani.
Háteresztő képesség (értékei 0 és 1 között mozognak, az 1-es értéknél az összes hő áteresztésre kerül):Körülbelül 0,75, ami előnyös télen, amikor az épület belseje jobban felmelegszik a napsütéstől.Körülbelül 0,6, ami előnyös nyáron, amikor az épület belseje kevésbé melegszik fel.
Módosítási lehetőség (katedrál-, biztonsági üveg):Igen.Igen.
Elérhetőség (szállítási idő):Azonnal, az ablakok dupla üveggel a legkeresettebb méretben raktáron vannak.Kb. 4-6 hét (ez jelentősen kevesebb, mint a hagyományos ablakgyártó cégeknél).
Figyelmeztetés: Ne csak az üvegen keresztüli hőáteresztőképességet nézze, hanem a teljes ablak hőáteresztőképességét (Uw jelöléssel), erről többet olvashat ebben a cikkben.

Mennyi a költségekbeli különbség a dupla és a tripla üveg között?

A tripla üveg néhány ezer forinttal, akár több tízezer forinttal is drágább lehet, mint a dupla üveg, az ablak méretétől függően. Azonban ez a nagyobb befektetés biztosan megéri. Nemcsak azért, mert kevesebbet kell fűteni, hanem azért is, mert az ablakok tripla üvegezése növeli az ingatlan értékét, valamint különböző állami támogatásokra is szert tehet az ablakcseréhez.

Mikor ajánlott a dupla, és mikor a tripla üvegezés?

Felesleges többet fizetni a drágább tripla üvegért, ha nincs szüksége arra, hogy az ablak kiemelkedően szigeteljen. Ellenkezőleg, a tripla üveg használata ajánlott ott, ahol a fűtési költségeket minél jobban szeretné lecsökkenteni. Javasoljuk, hogy alkalmazzon:
  • Dupla üveget: nem szigetelt garázsok, pincék, kertiházak, raktárak, gazdasági épületek, nyaralók (amelyeket télen nem használ rendszeresen), és olyan házak esetében, amelyeknél hosszabb ideig nem tervezik a homlokzat vagy a tető szigetelését.
  • Tripla üveget: felújított házak, egész évben lakott nyaralók vagy mobilházak, új építésű házak (2022-től kötelező tripla üveggel ellátott ablakokat használni).
Háromrétegű üvegezés szükséges az új épületeknél

Lehet-e dupla üveget tripla üvegre cserélni?

Ha az ablak profilja elegendő mélységgel rendelkezik a tripla üveg beillesztéséhez, akkor a cserére van lehetőség. Azonban mi nem ajánljuk ezt a megoldást. A tripla üveg nehezebb, így az régi ablakok megerősítése nem feltétlenül elegendő, és a cserénél valószínűleg más alkatrészeket is le kell váltani. Ezenkívül a régi keretek hőátbocsátási tényezője is rosszabb. A megfelelőbb megoldás az, hogy új ablakokat vásárol, amelyek növelik az ingatlan értékét.
Háromrétegű üvegezésű műanyag ablakok hosszú távon jobbak

Mi a helyzet a páralecsapódással az izoláló üvegek esetében?

Az ablakok külső oldalán jelentkező páralecsapódás azt jelzi, hogy az ablak kiválóan szigetel, és a kissé zavaró kilátáson kívül nem zavarja a felhasználót semmiben. Azonban problémát jelenthet az ablak belső oldalán jelentkező páralecsapódás, amely nagyobb mennyiségben penészesedéshez vezethet. Annak érdekében, hogy a belső oldali páralecsapódást a lehető legjobban korlátozza, javasoljuk, hogy válasszon ablakokat hőszigetelt üvegekkel és melegperemes műanyag távtartókerettel.

Azon ablakokon, amelyekben hagyományos acélkeretet és dupla üveget használnak, több víz is kicsapódhat. Azonban, még akkor is, ha kiválóan szigetelt ablakot választ, előfordulhat a páralecsapódás, mert ez egy általános fizikai jelenség. Ha nagy a páratartalom a beltérben (több mint kb. 50% 21°C-on), és kint hideg van, akkor a páratartalom a leghidegebb ablakrészen csapódik le. Az egyetlen megoldás a rendszeres szellőztetés vagy a rekuperátor bekapcsolása, hogy a beltéri páratartalom csökkenjen. A megfelelő szellőztetési tippeket ebben a cikkben találja.
Belső harmat az ablakokon a műanyag kerettel kiküszöbölve

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Kiválasztás
Ablakcsere: szükséges építési engedély?

Ablakcsere: szükséges építési engedély?

Ablakok cseréjét tervezi, és aggódik amiatt, hogy bosszantó…

Teljes cikk
Kiválasztás
Hogyan ismerhető fel a jó minőségű műanyag ablak?

Hogyan ismerhető fel a jó minőségű műanyag ablak?

Ha új műanyag nyílászárók vásárlásán gondolkodik, minden bizonnyal…

Teljes cikk