00 HUF
Összesen0 HUFexkl. MwSt.
Tovább a kosárba

Fa vagy műanyag ablakok?

Ár, szigetelési tulajdonságok, karbantartás, megjelenés, tartósság, környezetbarát megoldások. Tapasztalataink szerint ez a 6 szempont a legfontosabb, amikor döntésre kerül a sor, miszerint műanyag vagy fa ablakokat vásároljunk. Ezért részletesen elemeztük őket az alábbi sorokban, emellett kap egy tippet is az alumínium héj (aluklipsz) műanyag vagy fa ablakokhoz való hozzáadásának lehetőségéről.

Ár

Ha összehasonlítunk egy azonos méretű ablakot hasonló jellemzőkkel, a műanyag ablak jön ki nyertesen. A specifikusabb árkülönbség a műanyag profil típusától (gyártótól) és attól függ, hogy milyen fából készült a fa ablak (pl. egy kemény tölgyfa ablak drágább, mint egy puha fenyőablak). A szín is nagyban befolyásolja az árat. Ha a legolcsóbb megoldást keresi, válassza a műanyag profilt, mindkét oldalán fehér színben. 

Az árak összehasonlításakor a karbantartási költségeket is figyelembe kell venni. Legalább évente egyszer a faablakokat (ahol az úgynevezett festékpor fordul elő) balzsamozószerrel kell bevonni, amely helyreállítja az üvegezés rugalmasságát és kitölti a mikroszkopikus repedéseket. Összességében a fa ablakok nemcsak vásárláskor, hanem a következő években is drágábbak a karbantartást nem igénylő PVC ablakokhoz képest – karbantartási költségek + az Ön ideje.
A műanyag ablakok olcsóbbak, mint a fából készültek

Szigetelő tulajdonságok

Ha a műanyag ablak és egy ugyanolyan üvegezésű (pl. hármas üvegezés) fa ablak összehasonlítására kerül sor, akkor a teljes ablakon keresztüli hőáteresztő egyűttható (Uw) hasonló lesz. Természetesen az ablakoknak hasonló építési mélységgel kell rendelkezniük, de igaz, hogy egy alacsonyabb sűrűségű fakeret jobban szigetel, így az euro-ablak kisebb beépítési mélységgel rendelkezhet, mint a műanyag ablak.

A fa- és műanyag ablakok összehasonlításakor az ügyfeleknek a nedvességállósággal és a hőtágulással is foglalkozniuk kell. A fából készült ablakokkal ellentétben a műanyag ablakok nem bánják a megnövekedett páratartalmat, így gond nélkül elhelyezheti őket a fürdőszobában vagy a konyhában. Ezenkívül a műanyag felületről egyszerűen letörölheti a vizet, viszont a fa elnyeli azt, és így könnyen a penész táptalaja lehet.

A hőtágulás szempontjából a fa ablakok ellenállóbbak, mint a műanyagok, de a szín és a méret is hatással van a tágulás kérdésére. Minél nagyobb és sötétebb az ablak, annál nagyobb a tágulás, és ezt szem előtt kell tartani a beépítés során, megfelelő csatlakozási hézagot hagyva. 
A műanyag ablakok olcsóbbak, mint a fából készültek

Karbantartás

A karbantartás szempontjából a PVC ablakok egyértelműen az élen járnak. Őket ugyanis elegendő hagyományosan megmosni, míg a fa ablakok rendszeres festést igényelnek. Ezen túlmenően, ha otthonában magas páratartalommal küzd, és az ablak felületén penész alakulhat ki a fából készült ablakról nehezebb lesz eltávolítani, míg a műanyag ablak felületére gond nélkül permetezhet vegyszereket.

A fából készült ablakok másik komoly problémája az, hogy az építési folyamat során könnyen megsérülhetnek. Egyrészt nehezebb eltávolítani a habarcsot, a fáról, másfelől pedig az építés során sok nedvesség halmozódik fel az épületben. Ha nem szellőztet következetesen, a fa ablakok megduzzadnak és helyrehozhatatlanul megsérülnek. A műanyag ablakok esetében ebben a tekintetben minden sokkal egyszerűbb - törölje le a vizet a felületről (természetesen szellőztetésre rendszeresen szükség van, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készülnek az ablakok).
A modern fehér ablakok nem sárgulnak

Élettartam

Az, hogy mennyi ideig tartanak ki az ablakok, leginkább attól függ, hogyan gondoskodik róluk. Rendszeres gondossággal mind a műanyag, mind a fa ablakok több évtizedig szolgálni fogják.

Külalak

Ha inkább a természetes dizájnt részesíti előnyben, a fából készült ablakok az egyetlen választás, de meg kell említeni, hogy manapság a PVC ablakok sokféle színben és díszítéssel kaphatók, amelyek nagyon hűen imitálják a fát. A PVC ablakok gond nélkül használhatók házakban, faházakban vagy faépületekben is.  

 

Fenntarthatóság

A fa megújuló és újrahasznosítható anyag, kis ökológiai lábnyommal, de a PVC ablakok esetében is figyelembe veszik a környezetbarátságot. A PVC ablakok és ajtók minden európai gyártója önként vállalta, hogy újrahasznosított és visszanyert anyagot használ a profilok gyártásához, és a műanyag akár ötször is újrahasznosítható egymás után.
PVC ablakok használhatók nyaralókban, faházakban és faépületekben
TIPP: A fa és műanyag ablakok összehasonlításakor ügyfeleink gyakran az alumínium héj (aluklipsz) opcióról kérdeznek – ez egy olyan külső burkolat, amely növeli a tartósságot és javítja a külalakot. Ezért jellemzői kiküszöbölik az említett hátrányok egy részét, de a jelentősen magas ár miatt a mi cégünk nem kínálja.

Nem menj sehová, van belőle elegendő

Kiválasztás
Ablakcsere: szükséges építési engedély?

Ablakcsere: szükséges építési engedély?

Ablakok cseréjét tervezi, és aggódik amiatt, hogy bosszantó…

Teljes cikk